Levende lys er en del af den gode danske hygge. Især her op til juletid bliver der virkelig brændt nogle lys af. Faktisk brænder hver dansker i gennemsnit 3,5 kg. levende lys af hvert år. Det er virkelig mange. Men de er jo virkelig også hyggelige og indgår i vores faste jule- og hyggetraditioner.
Det største problem ved levende lys, er at de forurener indeklimaet helt enormt. Der udledes en stor mængde partikler ved afbrænding – især hvis lyset soder.
Partiklerne kan trænge ned i lungerne og der er rigtig mange faktorer der spiller ind, når det handler om partikelforurening fra levende lys. F.eks. lysets udforming, materialet, vægen, tilsatte dufte osv.
Derfor får du denne søndags 10 gode råd om levende lys, baseret på de undersøgelser der er lavet ang. partikelforurening.
1. LUFT GRUNDIGT UD med gennemtræk når du har brændt levende lys – partiklerne skal ud.
2. Vælg lys af de reneste materialer: Palmevokslys og sojalys (der er produceret bæredygtigt) og bivokslys er at foretrække
3. Køber du lys i supermarkedet, så vælg dem af ren stearin og svanemærkede – parrafinlys er sådan set de værste. Men ren stearin er desværre også kun lidt bedre.
4. Vælg lys i den rigtige form. Fyrfadslys forurener mindst, derefter bloklys og endeligt stagelys.
5. Undgå træk når lysene brænder – det får dem til at sode mere
6. Sluk lyset med en lyseslukker, så du undgår for meget røg og sodning.
7. Beskær eventuelle kanter på bloklys. Mindre ilt til lyset betyder nemlig også mere sod
8. Undgå alt hvad der indeholder duft, glimmer mv. – også selvom lyset af af palmevoks.
9. Undgå lukkede stager – de afgiver ekstra mange giftige stoffer fordi selve stagen også bliver opvarmet og bidrager til udledningen
10. Brug LED lys til hverdag og begræns de levende lys så meget du kan
Vil du vide mere om partikelforurening, så kan du læse meget mere i denne atikel fra Bolius.
Bivokslys kan du købe i shoppen her