Fik du læst mit blogindlæg i søndags om de små ændringer i hverdagen, der kan gøre en stor forskel i det store billede? Hvis ikke, kan du læse mere her.
Dette blogindlæg giver dig yderligere 10 tips, som kan spare dig (og miljøet) for store mængder affald. Nogen er dog lidt mere kontroversielle for nogen, men har stor betydning i det store billede. Og så er de sådan set også 1000 gange bedre, hvis du spørger mig:-)
- Spar på emballagen og byt shampoo-dunken ud med en shampoo bar. Det samme kan du gøre med body shampoo og flydende håndsæbe, der sagtens kan byttes ud med en lækker sæbebar, der er fyldt med lækre sunde og økologiske olier. Find nogle fantastiske muligheder her.
- Køb vaskemidler i store dunke. Du kan faktisk købe både 5 og 10 liter af gangen. Og så er vaskemidler til økologisk vask i øvrigt udelukkende af fornybare råstoffer, hvilket er ret vigtigt hvis man, som mig, bor på landet, og ikke er tilkoblet et rensningsanlæg. Se mere her.
- Køb så meget frugt og grønt i løsvægt, som du kan, og undgå store mængder plasticemballage. Spiser du kød, så kan jeg også varmt anbefale dig at købe ind i store mængder og fryse ned. Vi køber ¼ økologisk kalv hos en lokal landmand ca. 1 gang om året. Og med en rigtig god planlægning, så indgår den sådan set i de fleste af årets aftensmåltider.
- Planlæg ugens måltider og forsøg at nøjes med at købe ind 1 gang om ugen. Det sparer dig for ualmindeligt mange impulskøb – og gør hverdagene nemmere.
- Overvej stofbleer til dine børn. Vidste du, at et lille barn bruger omkring 6-7000 bleer i de første leverår. Bleerne vejer i alt ca. 1,5 ton. Jeg har brugt stofbleer til mine børn – også fordi jeg ønskede et plast- og kemifrit alternativ. Den tynde hud er nemlig i forbindelse med bleen 24 timer i døgnet. Der findes masser af stofblemuligheder lige her.
- Overvej at skifte bind og tamponer ud med stofbind eller en menstruationskop. Altså alternativer med en meget lang holdbarhed og som ikke udgør en hel masse affald. Det er for nogen måske lidt grænseoverskridende at tage sit bind med hjem igen, men med det rette grej, så er løsningen både genial og helt utroligt rar i sammenligning med enganssager. Menstruationskoppen kan du læse mere om her.
- Køb brugt – af alt hvad der nu er muligt. Børnetøj, elektronik, bøger, spil mv. Det tæller helt utrolig meget i det store klimaperspektiv, og så sparer dig også for en hel masse af den kemi, som nye sager desværre indeholder.
- Brug dine ting til de ikke kan mere, reparer dem og videresælg dem når du ikke selv bruger dem længere.
- Brug små klude i økologisk bomuld til aftørring af næser, til bleskift og til aftørring af de små børnefingre ved middagsbordet og spar på alle andre former for engangsklude. Og hvis du er virkelig ambitiøs, så kan du klippe kludene ud af en gammel t-shirt eller et gammelt håndklæde, så ikke du behøver at investere i en helt ny kludesamling.
- Lån i stedet for at købe. F.eks. tøj til festlige lejligheder, bøger mv. Vil du vide mere om hvordan du gør din garderobe lidt mere bæredygtig, så har jeg skrevet lidt om det her.